رزومه کاری مسئول کنترل کیفیت معدن : خانم مهرناز ضعیفی دارای مدرک تحصیلی کارشناسی ارشد، رشته ی زمین شناسی با گرایش پترولوژی، فارغ التحصیل دانشگاه هرمزگان/ واحد بندرعباس می باشد، وی پایان نامه با گذراندن پایان نامه تحصیلی خود با موضوع: ژئوترموبارومتری سنگ های آتشفشانی نگیسان در جنوب شرق دهج- ساردوئیه در تاریخ 06/04/1401 به مدت یک سال در معدن مخلوط کوهی سران 2 واقع در استان هرمزگان- شهرستان جاسک(شرکت عمران سازه کاشیکری) به عنوان مسئول شروع به کار کرده و پس از آن بعد از گذراندن دورهای آموزش و کسب گواهی نامه کارآموزی از آزمایشگاه سازه آزما نقش جهان واقع در شهر اصفهان در تاریخ 22/12/1402 و همچنین کسب پروانده تایید صلاحیت مدیر کنترل کیفیت از سوی اداره کل استاندارد¬ استان هرمزگان پس از گدراندن آزمون عمومی و تخصصی مربوطه در معدن شن و ماسه زیتون واقع در شهرستان رودان- روستای فاریاب مشغول کار می باشد.
– کلیات:
به طور کلی بررسی و تعیین کیفیت محصول تهیه شده (سنگدانه های ریز و درشت) در معادن شن و ماسه به دو روش فیزیکی و شیمیایی انجام می شود. آزمون های فیزیکی انجام شده برای تعیین کیفیت محصول که توسط مدیران کنترل کیفیت درآزمایشگاه های واحدهای های تولیدی انجام می شود شامل: ( دانه بندی، تعیین مواد ریز تر از الک 75 میکرون(الک شماره 200)، آزمون کلوخه های رسی، تعیین درصد فضای خالی سنگدانه ریز(ماسه)، تعیین درصد شکستگی سنگدانه درشت(شن)، دانه های هم پهن و هم دراز(آزمون تطویل و تورق) و تعیین مقاومت سنگدانه های درشت در برابر سایش و ضربه با استفاده از دستگاه لس آنجلس)، می باشد. آزمون های شیمیایی نیز شامل:( آزمون سلامت سنگدانه با استفاده از ترکیبات حاوی سولفور(سولفات قابل حل در اسید و سولفور کل)، کلرید های محلول در آب()، تعیین میزان چرت سنگدانه های درشت با استفاده از محلول برمید روی ) می باشد.
1-3- شیوه انجام کار بارگیری مخلوط از مرحله ی برداشت تا دپو:
برداشت مخلوط از محدوده معدنی مجاز توسط بیل مکانیکی یا لودر انجام می شود و سپس مخلوط برداشت شده توسط کامیون های باربربری از معدن به داخل سیلو انتقال داده می شود و بعد از آن مخلوط از طریق نوار نقاله (نوار مادر) به سرند شستشو انتقال می یابد و در آنجا عمل شستشو و جداسازی ذرات از مخلوط انجام میگیرد که در این مرحله ذرات بزرگتر از 6 میلی متر جز باطله محسوب شده و از چرخه تولید ماسه حذف می گردد و ذرات ریزتر از 6 میلی متر وارد مرحله دوم شستشو یعنی ماسه شور حلزونی می شوند. سپس بعد از مرحله ی شستشو ماسه وارد مرحله ی سوم یعنی دستگاه خشک کن می شود که در این مرحله آب و ذرات بزرگتر از 075/0 میکرو متر از محصول نهایی جدا شده و توسط نوار نقاله خروجی به دپو انتقال داده می شود. سپس به منظور دستیابی به کیفیت مطلوب ماسه شسته شده برای محاسبه ی دقیق مدول نرمی، درصد تجمعی و سایر محاسبات مورد نیاز از دپوی زیر نوار نقاله حداقل حدود 20 کیلو نمونه گرفته می شود و برای انجام آزمون مربوطه به آزمایشگاه انتقال داده می شود و آزمون دانه بندی روزانه توسط مدیر کنترل واحد تولیدی انجام می شود و نتیجه آزمون های روزانه به کارفرما و اداره استاندارد اعلام می گردد.
1-4- شیوه بررسی و آزمایش کیفیت محصول تهیه شده:
بررسی و آزمایش کیفیت محصول تهیه شده در واحد تولیدی شامل مراحل( نمونه برداری سنگدانه از محل دپو و سپس انجام آزمون دانه بندی و محاسبات مربوطه برای رسیدن به کیفیت مطلوب سنگدانه(ریز، درشت) می باشد. درمورد هر یک از مراحل ذکر شده در ذیل به طور مختصر توضیحاتی داده شده است.
1-4-1- نحوه نمونه برداری سنگدانه های ریز و درشت:
1-4-1-1: برای نمونه برداری سنگدانه های درشت حداقل باید از سه جز دپو به مقدار 25 کیلوگرم نمونه برداشت کرد بدین صورت که نمونه اولی از یک سوم بالا، نمونه دومی از نقطه میانی و نمونه آخری از یک سوم توده برداشته می شود.
1-4-1-2: برای سنگدانههای ریز نیز نمونه برداری توسط لوله های نمونه برداری به قطر 3 سانتی متر در طول 2 متر انجام می- شود، بدین صورت که لولههای نمونه برداری را به صورت تصادفی به فاصله حداقل حدود 1 متر وارد کرده و تقریبا حدود 20 کیلوگرم نمونه گرفته می شود. لازم به ذکر است، در صورتی که لوله های مختص نمونه برداری ذکر شده در دسترس نباشد، نمونه برداری از چهار جز دپو یا چهار نقطه، (ABCD) به فاصله ا متر از سطح دپو انجام می گیرد.
1-4-2-1: نحوه انجام آزمون دانه بندی:
1-4-2-1-1: نحوه تقسیم کردن نمونه برای کاهش دادن نمونه تا اندازه آزمون:
پس از برداشت نمونه از محل دپو به منظور داشتن نمونه ای همگن، نمونه مورد نظر به یکی از روش های زیر در ابتدا به اندازه ای که برای انجام آزمون نیاز است تقسیم می شود.
الف: روش تقسیم کردن نمونه با دستگاه مقسم مکانیکی(کوارتر) : در این روش نمونه مورد نظر را داخل ظرفی ریخته و آن را به طور یکنواخت از لبه ی اول دستگاه مقسم تا لبه ی آخر دستگاه به حالت رفت و برگشتی چندین بار می ریزند و این کار را تا رسیدن نمونه به اندازه ای که برای انجام آزمون مورد نیاز است انجام می دهند.
ب: روش چهار قسمتی کردن: در این روش یا در واقع روش دوم نمونه مورد نظر بر روی یک سطح تخت(میز) ریخته می شود و بر هم زده می شود تا کاملا همگن شود، سپس نمونه به حالت مخروطی شکل در آورده می شود و به ضخامت یکنواخت که قطر آن حدود 4 تا 8 برابر ضخامت آن باشد، توده به وسیله یک بیلچه، تخت و به چهار قسمت مساوی تقسیم می شود، سپس دو قسمت مقابل که شامل ذرات ریز تر است کنار گذاشته می شود و با برس جای آن به طور کامل تمیز می شود و بعد مجددا دو قسمت باقی مانده با هم مخلوط می شوند و عمل چهار قسمتی کردن دوباره انجام می شود. عمل چهار قسمتی کردن نمونه تا آنجایی ادامه پیدا می کند که نمونه مورد نظر به اندازه ی مقدار مورد نیاز برای انجام آزمون کاهش یابد
1-4-2-1-2: آزمون دانه بندی:
وسایل مورد نیاز برای آزمون دانه بندی: الک های دانه بندی، آون دیجیتال، شیکر دانه بندی(لرزاننده مکانیکی) و ترازو با دقت 1/0
الف: آزمون دانه بندی سنگدانه های ریز (ماسه): برای انجام آزمون سنگدانه های ریز (ماسه) تقریبا حدود 3 کیلو گرم از سنگدانه ریز در داخل آون به مدت 24 ساعت با دمای (105±5) قرار داده می شود تا کاملا خشک شود و بعد از 24 ساعت نمونه از داخل آون خارج می شود تا به دمای محیط برسد (خنک شود)، در مرحلهی بعد نمونه مورد نظر به یکی از روشهای تقسیم کردن که در قسمت بالا ذکر شد (دستگاه مقسم یا روش چهار قسمتی) به اندازه مورد نیاز تقریبا حدود 1 کیلو گرم، برای انجام آزمون دانه بندی کاهش می یابد و در داخل الک های مربوط که از قبل به ترتیب(4،8،16،30،50،100،200) روی هم قرار داده شده ریخته می شود، سپس الک های دانهبندی به مدت زمان حداقل 4 دقیقه در داخل دستگاه شیکر( لرزاننده مکانیکی) قرار داده می شود و بعد از آن که عمل دانه بندی به پایان رسید مانده روی هر الک، به طور جداگانه بر روی ترازو با دقت 1/0 وزن می شود و وزن هر کدام از آن ها ثبت می شود، بعد از وزن ماندههای روی هر الک و اتمام عمل دانه بندی محاسبات مربوط به دانه بندی ( مانده روی هر الک، درصد مانده روی هر الک، عبور کرده از هر الک، درصد تجمعی و در نهایت مدول نرمی) انجام می شود.
ب: آزمون دانه بندی سنگدانه های درشت (شن): آزمون دانه بندی سنگدانه های درشت نیز مطابق با آنچه در روش آزمون دانه بندی سنگدانه های ریز در قسمت بالا ذکر شد انجام می شود با این تفاوت که الک های دانه بندی سنگدانه های درشت متفاوت بوده و به ترتیب از ( 4، 8/3، 2/1، 4/3، 1) روی هم قرار داده می شود.
